Activitate politică​

27 noiembrie 2020

O bună parte a populației are o încredere foarte scăzută în politicieni, în parlamentari. Multele dezamăgiri, numeroasele promisiuni nerespectate au creat o imagine ușor criticabilă, deseori, pe bună-dreptate. 

Cu toate acestea, în arhitectura Statului român, Parlamentul este esențial și de aceea, recăpătarea încrederii în acest organism este esențială. Pentru mine un mandat de parlamentar înseamnă mult mai multă muncă și energie investite în agenda publică. Cine mă cunoaște și a muncit alături de mine știe că nu îmi asum responsabilități pentru ca apoi să rămân liniștit pe o funcție. 

Vă prezint primele patru inițiative pe care le voi avea dacă voi fi investit cu încrederea dumneavoastră pe 6 decembrie: 

1) Legea educației digitale 
Învățământul clasic își va păstra întotdeauna valoarea dar este necesar un sistem complementar de educație digitală, susținut de stat, care să permită constituirea unei baze de resurse educaționale disponibile gratuit pentru învățământul preuniversitar, realizate profesionist și adaptate nivelului actual al cunoașterii. În paralel, trebuie concepută o strategie de formare a resursei umane calificate în utilizarea resurselor digitale. Statul este obligat să asigure infrastructura de transmitere a informației, de conectivitate și în acest context, televiziunea publică trebuie să își organizeze un canal educațional de tip Teleșcoală, care să emită non-stop, destinat transmiterii de informație de calitate către  fiecare elev, în fiecare casă. 

2) Reorganizarea învățământului profesional 
Societatea românească duce o lipsă acută de forță de muncă a cărei calificare profesională să poată fi folosită în principalele domenii de dezvoltare. Lipsesc din ce în ce mai mult meseriașii, tehnicienii, oamenii pricepuți, care știu să construiască, să modeleze, să aducă la un produs finit ceea ce a fost conceput în ateliere sau în laboratoare.  Din acest motiv, reorganizarea învățământului profesional, în strânsă legătură cu firmele private trebuie să creeze cadrul de a forma din nou tineri cu o meserie care să poată fi folosiți imediat în reconstrucția atât de necesară a țării 

3) Amendarea Legii educației fizice și sportului 
România nu mai are decât sporadic performanțe sportive notabile. Stimularea reală a sportului de masă și a celui de performanță, inclusiv a celui universitar este necesară pentru a contribui la sănătatea națiunii și a prestigiului internațional al României. Avem nevoie de oameni sănătoși, avem nevoie de campioni. 

4) Legea învățământului superior 
Statul trebuie să reglementeze principiile de funcționare a autonomiei universitare prin mecanisme de intervenție și de control dar organizarea, funcționarea, stabilirea de strategii, inclusiv cele financiare trebuie să rămână în universități. Această autonomie trebuie însă să fie dublată de creșterea responsabilității universităților, pentru prevenirea derapajelor decizionale sau a comportamentelor academice inadecvate.

19 noiembrie 2020

Azi, invitatul nostru de onoare a fost prof. univ. dr. Alexandru Rafila, fără doar și poate, unul dintre cei mai importanți oameni ai momentului. A fost prezent aici, la Târgu Mureș și cu această ocazie am susținut o conferință de presă alături de colegii din PSD Mureș: președintele interimar, Dumitrița Gliga și Corneliu-Florin Buicu, președintele Comisiei de sănătate al Camerei Deputaților. 

Vă prezint în cele ce urmează intervenția mea pe temele de actualitate: Această conferință de presă este una diferită. 

Deși se desfășoară în sediul filialei Mureș a Partidului Social Democrat, suntem prezenți în fața dumneavoastră trei oameni care aparținem sistemului sanitar și sistemului de educație. Astăzi suntem voci care vin din zona profesională, și poate planul politic trece inerent în planul al doilea. Sunt două domenii către care ne vom concentra mai mult astăzi, în discuțiile noastre și în afirmațiile noastre: unul este domeniul sanitar și celălalt este domeniul educațional. Îi voi lăsa pe colegii mei să abordeze domeniul sanitar deși mărturisesc că am o puternică îngrijorare pentru că la nivel național lipsește o perspectivă care să ne dea o speranță că lucrurile vor fi mai bine în viitor. 

O să mă refer la domeniului de educație pentru că, deși acest domeniu este diferit de sănătate, până la urmă cele două domenii au și multe lucruri în comun. Unul dintre ele este acela că ambele domenii se orientează către om, fie că vorbim despre elev, student sau despre omul bolnav. 

Criza pe care o trăim astăzi are un impact foarte mare. O situație cum a fost cea de la Piatra Neamț ne scoate în față, într-un mod violent și tragic, problemele sistemului sanitar. 

Vedem mai puțin în acest moment care sunt problemele sistemului educațional pentru că, dacă un eveniment ca cel de la Piatra Neamț ne trezește imediat, lucrurile care nu se întâmplă așa cum ar trebui în sistemul educațional au efect pe termen lung.  Generăm în acest moment o generație de sacrificiu, elevi care au pierdut practic un an de educație, an care va fi aproape imposibil de recuperat pentru că nu știm care sunt, de fapt, mecanismele de recuperare oferite de guvernanți. 

S-au încercat soluții de tip surogat care se pare că nu au eficiență, care nu mulțumesc copii, care nu mulțumesc părinții și, din acest punct de vedere, noi am susținut ca, acolo unde este posibil, să nu se închidă școlile, mai ales pentru ciclurile primar și gimnazial, știute fiind ratele foarte mici de infecție la copii. Este important ca elevii să meargă la școală, să participe la activități în mod direct, desigur, în condiții foarte clar definite de securitate pentru copii, pentru profesori și pentru părinți. 

Desigur că fiecare dintre noi sperăm să aibă loc o schimbare în bine. Mesajul nostru  pentru dumneavoastră este să mergeți la vot în data de 6 decembrie. Desigur, trebuie luate toate măsurile de siguranță și noi sperăm că va fi o organizare care, cel puțin în această privință, să fie bine făcută, pentru că riscul de îmbolnăvire vine nu din mersul la vot ci din situațiile și acțiunile pe care nu le putem controla. 

Cu încredere în acest demers pe care îl facem, noi considerăm că putem să oferim o schimbare iar schimbarea poate să vină din profesionalizarea administrării domeniilor pe care reprezentăm.

6 noiembrie 2020

Am fost nominalizat pentru postul de ministru al educației naționale într-un viitor Guvern PSD. 

Această nominalizare mă onorează și transmite un mesaj clar, că se dorește o înnoire a clasei politice, care să promoveze oamenii cu experiență, dispuși să lucreze pentru binele acestei națiuni.

25 octombrie 2020 – Voi candida la Senatul României pe poziția 1, pe lista PSD Mureș.

22 octombrie 2020 - Echipa PSD Mureș pentru alegerile parlamentare - 2020.

Pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, din partea PSD lista de candidați la  Senat este deschisă de prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul U.M.F.S.T. „G. E. Palade” din Târgu Mureș.

La Camera Deputaților prima poziție este ocupată de d-na Dumitrița Gliga. Pe poziția a doua candidează d-l conf. dr. Florin Buicu.

Credem că această echipă va aduce o schimbare în bine și plus valoare județului și țării.

19 octombrie 2020 - SIGURANȚA UNUI TRAI MAI BUN – PRIN EDUCAȚIE ȘI SĂNĂTATE!

Am fost invitat în această echipă nouă a PSD care se formează și invitația m-a onorat, ea venind probabil pentru că aduc o experiență profesională dublă, din zona academică și din cea medicală, fiind profesor de ATI. Cunosc bine performanțele dar și racilele ambelor sisteme: sanitar și de învăţământ, inclusiv în componenta lor administrativă.

Mă atașez unui partid care își propune o schimbare în modul de abordare a problemelor, evidentă prin preocuparea de a asculta/aduce voci noi, oameni noi atașați doctrinei social-democrate care este în esență, generoasă și generatoare de bine social.

Opinia mea înclină spre nevoia unor politici coerente capabile să genereze un progres pe termen mediu și lung în accesul la un sistem de sănătate și de învăţământ competitiv european, robust, predictibil, modern, ancorat în standardele europene pe care consider că le cunosc, iar aportul expertizei unor reprezentanți ai mediului universitar, fie el și politic, e cel puțin oportun. Practic, mă refer la faptul ca politica de stat este de dorit sa fie mai importantă decât cea de partid. Angajamentul pe care mi-l reiau îl resimt ca pe un angajament în primul rând față de Parlamentul României și apoi față de un partid.

Am primit garanția din partea conducerii centrale a PSD a libertății de gândire și de exprimare, desigur, într-un cadru politic corect, și aceasta certitudine mă aduce azi in această poziție.

Deși nu am un istoric de angajare politică, consider că o schimbare a percepției despre politică, despre oamenii care fac politică ar fi oportună unei însănătoșiri a societății și consider că pot fi parte a acestei schimbări.

Rămân fidel valorilor universitare care m-au format și pe care le reprezint, iar pasul pe care îl fac înspre politică nu va aduce schimbări majore în implicarea mea în conducerea UMFST.