Știri
1 decembrie 2020
Astăzi, cu ocazia Zilei Naționale a României, am primit, în numele Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, din partea Președintelui României, d-l Klaus Iohannis, Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.
Este o recunoaștere oficială a excelenței academice și a calității procesului educațional la nivelul Universității, dar și a implicării directe și a unei meritorii contribuții pe care aceasta, prin cadrele didactice medico-farmaceutice și studenți, o aduce la efortul comun al luptei împotriva pandemiei.
Am fost de fiecare dată în prima linie. Am pus la dispoziția sistemului sanitar specialiștii cei mai buni și infrastructura cea mai performantă. Am dat idei și am generat soluții. Am știut că facem acest lucru pentru oameni, pentru mureșeni, onorându-ne profesia, dar și responsabilitatea în societatea românească.
Astăzi, doar unii dintre noi sărbătorim alături de cei dragi. Alții, medici, asistente, personal medial auxiliar sunt la datorie, în spitalele care nu se închid niciodată.
Această înaltă distincție aparține tuturor celor care și-au împlinit vocația, practicând cu demnitate și dăruire profesia medicală.
30 noiembrie 2020
Noutăți despre Spitalul Clinic Universitar “G. E. Palade” al UMFST Târgu Mureș.
La solicitarea Universității, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a inițiat Hotărârea de Guvern care urmează a consfinți juridic “certificatul de naștere” al spitalului, Hotărâre care, aprobată fiind deja de MEC, se află pe traseul de avizare, urmând ca ulterior să capete, sperăm cât de curând, decizia finală de adoptare.
Între timp, proiectul așteaptă finalizarea evaluării administrative.
19 noiembrie 2020
Spitalul clinic universitar “G. E. Palade” din Târgu Mureș – un nou proiect, marca UMFST
În luna martie 2020, la începutul actualului mandat de rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “G. E. Palade” din Târgu Mureș, unul dintre proiectele importante pe care l-am propus universității a fost înființarea unui Spital clinic universitar, prima inițiativă de acest fel a unei universități din România.
După 8 luni de pregătire intensă am reușit să finalizăm acest proiect strategic, care va schimba fundamental nivelul de îngrijire medicală din județul Mureș. O echipă complexă, formată din specialiști de primă mână, a lucrat cu viziune și curaj și a depus deja pentru evaluare acest proiect, în vederea finanțării din fonduri europene.
Mai jos sunt detaliile proiectului.
Spitalul Clinic Universitar “George Emil Palade” din Târgu Mureș care va fi construit și administrat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST) este gândit ca o componentă a Parcului Universitar Științific și Tehnologic “Novum Forum”, pentru înființarea căruia s-a depus de către universitate documentația proiectului de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Este un proiect complex, pentru care se așteaptă evaluarea, fiind singurul proiect de acest fel depus în Regiunea Centru.
Parcul Universitar Științific și Tehnologic “Novum Forum” va fi constituit dintr-un ansamblu de clădiri, astfel:
1. Spitalul Clinic Universitar „George Emil Palade”– Componentă a Parcului Universitar Științific și Tehnologic Novum Forum – format din clădirile C1, C2 si C3, acestea având funcțiuni de CLINICAL LAB (CL) și LIVING LAB (LL).
2. Incubator Tehnologic și de Afaceri – Componentă a Parcului Universitar Științific și Tehnologic Novum Forum – clădirea C4 (Incubator Tehnologic și de Afaceri).
Funcțiunile sale vor fi următoarele: CLINICAL LAB: va fi pregătit pentru a putea acomoda activități aplicate într-un spectru de specialități medicale relevante pentru activitatea Universității mai ales în domenii medicale care sunt deficitare în spitalele publice din Tîrgu Mureş dar și la nivel național, precum și cele care sunt de înaltă tehnologie: chirurgia minim invazivă și chirurgia robotică, chirurgia de transplant, ginecologia oncologică, neurologia recuperatorie, cardiologia minim invazivă, radiologia şi imagistica, nefrologia și dializa, gastroenterologia minim invazivă diagnostică și terapeutică.
LIVING LAB: în acest departament se vor desfășura activități de transfer tehnologic și de cercetare aferente dezvoltării experimentale/testării/validării de produse și servicii inovative cu implicarea interactivă a stakeholderilor din actul medical – pacienți, personal medical, furnizori de tehnologie, companii de farmaceutică, IMM-uri din domeniul medical.
TECH INCUBATOR: Clădirea C4 va avea legături fizice și funcționale cu clădirile existente C1, C2 si C3 și va avea funcțiunea de Incubator Tehnologic și de Afaceri în care vor fi derulate activități de diseminare la scară largă a rezultatelor activităților de cercetare, inclusiv predare, publicare și transfer de cunostințe. Clădirea va fi amenajată și dotată echivalent cu un centru de date pentru a putea deservi trei categorii de stakeholderi: cercetători din cadrul Universității sau din cadrul altor universități și entități de cercetare, startup-uri și spin-off-uri care dezvoltă noi servicii și produse în domeniile de specializare inteligentă ale parcului și IMM-uri sau corporații din domeniul tehnologiilor medicale, al serviciilor medicale și al farmaceuticii ce desfașoară în cadrul parcului activități de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer tehnologic pe perioade medii – lungi (3-5 ani).
Prin intermediul componentei de Spital Clinic Universitar, se vor asigura nu doar servicii medicale de performanță dar și suport pentru procesul de învățământ destinat studenților, masteranzilor și doctoranzilor precum și pregătire medicală pentru medicii rezidenți.
Spitalul Clinic Universitar “George Emil Palade” va avea și o funcțiune de cercetare importantă. El va crea cadrul potrivit pentru studiile clinice în scopul dezvoltării de noi produse/servicii medicale și mediul pentru cercetarea inter și multidisciplinară, care îmbină medicina – tehnologia – informația – serviciile – aspecte de etică – aspecte juridice – soft skills – domenii în care UMFST își pregătește studenții.
Prin funcțiunea de transfer tehnologic a rezultatelor cercetării şi valorificarea acestora prin activităţi economice, Spitalului Clinic Universitar “George Emil Palade” va reprezenta mediul de testare și implementare a serviciilor și tehnologilor pentru o medicină modernă – aparatură și instrumentar inovativ, procedee și terapii mai eficiente, noi formule de medicamente, abordări moderne de e-health/telemedicină, pentru testarea echipamentelor medicale de ultimă generație, a ideilor inovative ale echipelor de studenți și cercetători din regiune, preocupate de inovare în sănătate, colaborări de tip bridge grants.
Prin toate aceste aspecte, Parcul Universitar Științific și Tehnologic “Novum Forum” va contribui în mod direct la creșterea calității actului medical desfășurat în cadrul Spitalul Clinic Universitar “George Emil Palade” – care va deveni nu numai un spital nou, modern, curat, fără incidență de infecții nosocomiale, dar va influența în mod direct creșterea calității vieții în regiune. Această abordare se înscrie în tendințele moderne la nivel mondial în domeniul sănătății, și anume cel de Leading Transformation In Healthcare, prin care zonei de intervenție medicală i se asociază cea de cercetare aplicată și dezvoltare tehnologică pentru îmbunătățirea rapidă și cu impact major asupra actului medical.
15 noiembrie 2020
Pentru Concursul național de rezidențiat care se va desfășura duminică, 15 noiembrie 2020, în Centrul universitar Târgu Mureș s-au înscris un număr de 1033 candidați dintre care 544 candidați pentru domeniul Medicină, 234 candidați pentru domeniul Medicină dentară și 255 candidați pentru domeniul Farmacie.
Concursul se va desfășura în 3 locații diferite: sălile Hotelului Imperial (Medicină), Sala sporturilor (Medicină dentară) și Centrul de evenimente RAB (Farmacie), respectând cu strictețe regulile de triaj epidemiologic, de distanțare și de siguranță sanitară. Candidații care vor avea, la intrarea în sală, temperatura peste 37,3 grade C, vor susține examenul în spații special destinate.
Universitatea și Comisia locală de rezidențiat au luat toate măsurile necesare pentru a asigura condiții optime atât din punct de vedere epidemiologic dar și pentru desfășurarea examenului în condiții de maximă corectitudine și de egalitate de șansă pentru fiecare dintre candidați. În același timp, s-a avut în vedere ca membrii comisiilor, supraveghetorii și întregul personal tehnic să poată participa la această acțiune importantă, în condiții de maximă siguranță.
22 octombrie 2020
Manifestare științifică de referință în peisajul academic național, Congresul International pentru Studenţi, Tineri Doctori şi Farmacişti „Marisiensis” reprezintă pentru studenții Universității noastre un prilej excelent de a-și prezenta performanțele deosebite în medicină, medicină militară, medicină dentară, farmacie, științe și tehnologie, precum și o oportunitate excelentă de a interacționa cu numeroși lectori din țară și din străinătate.
Experiența „Marisiensis” va fi trăită, anul acesta, altfel, în sistem online, după ce această ediție care trebuia să aibă loc în martie a fost amânată din motive epidemiologice. Cu toate acestea, ea se desfășoară acum iar noutatea manifestării vine și din faptul că o parte dintre studenții care învață în campusul din Hamburg a Universității sunt parte a congresului, realizând astfel o conexiune între studenții din Germania și cei din România.
21 octombrie 2020
Din cauza nevoii mari de paturi de ATI, numărul acestora din cadrul Unității de Suport Medical Covid-19 realizată în Sala polivalentă a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „G. E. Palade” din Târgu Mureș se va dubla. Acestă unitate va avea, în perioada următoare, 40 de locuri destinate bolnavilor critici, care necesită terapie intensivă.
18 octombrie 2020
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș este prezentă în două noi secțiuni recent publicate ale prestigiosului clasament universitar RUR Academic Rankings în care au fost selecționate doar 6 universități din România.
Astfel, la categoria Ranking by Indicators, UMFST ocupă poziția 5 la nivel național (poziția 778 la nivel mondial) iar la categoria Reputation Rankings ocupă poziția 6 la nivel național (poziția 786 la nivel mondial).
RUR Indicators Rankings măsoară 20 de indicatori academici ai universităţilor grupați pe 4 categorii: învățământ, cercetare, diversitate internațională și sustenabilitate financiară. RUR Reputation Rankings măsoară reputaţia academică internaţională a universităţilor privitoare la calitatea învățământului și a cercetării.
UMFST a devenit acum o universitate relevantă nu doar la nivel național ci și internațional.
E pluribus unum!
11 octombrie 2020
O zi frumoasa intr-un an trist. O zi trista care putea fi frumoasa. Ca o ironie sau ca un tribut, ziua in care Vasile Cazan, directorul Filarmonicii din Targu Mures, prieten si colaborator vechi, a atins pentru ultima oara clapele capricioase ale vietii. Raman o bagheta acum rupta dar o amintire vie. Ramas bun, Vasile!