Spectrum socio-politic
Bilantul activitatii parlamentare – 2024
Retrospectivă activitate parlamentară 2023
Retrospectivă activitate parlamentară 2022
Retrospectivă activitate parlamentară 2021
3 Decembrie 2020
3 Decembrie 2020
3 Decembrie 2020
Prin participarea mea la turneele diplomatice organizate în perioada 2018-2019 de către Ministerul Afacerilor Externe, pentru promovarea candidaturii României la Consiliul de Securitate ONU, am înțeles că o politică externă inteligentă, făcută în interesul țării, trebuie să găsească parteneri de dialog acolo unde alții nu au acces.
Politica externă a Românei a avut exponenți remarcabili. Nicolae Titulescu, de pildă, a fost fondatorul diplomației române moderne, ocupând și funcția de președinte al Ligii Națiunilor, organizație care a precedat actuala Organizație a Națiunilor Unite (ONU).
Am întâlnit în multe locuri oficiali cu funcții înalte care și-au făcut studiile în România și care erau mândri de acest lucru.
Ca membri ai Uniunii Europene, avem un potențial încă insuficient utilizat. România trebuie să îşi recapete rolul de mediator și influența pierdută în zonele de interes geostrategic.
2 Decembrie 2020
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “G. E. Palade” din Târgu Mureș are parteneriate de colaborare cu 8 spitale din Germania, pentru desfășurarea stagiilor clinice ale studenților care învață în campusul din Hamburg.
Interacțiunea mea cu prof. dr. Stefan ISENMANN, șef al Departamentului de Neurologie și Neurofiziologie clinică a Spitalului St. Josef Moers, unul dintre aceste spitale cu care Universitatea este în parteneriat, a început sub auspiciile motto-ului pe care și l-a asumat în mod oficial acest spital: „Nichts ist so gut, dass es nicht verbessert werden kann“ (Nimic nu este atât de bun încât să nu poată fi îmbunătățit).
2 Decembrie 2020
Am participat la o campanie electorală atipică. Contactul direct cu alegătorii a fost limitat drastic de condițiile de pandemie existente. Cu toate acestea, am interacționat cu oameni îngrijorați de ziua de mâine, de viitorul locului lor de muncă, a micii afacerii din care trăiește întreaga familie. În alte situații, am stat de vorbă cu aleșii locali, pentru a vedea mai bine ce se întâmplă în comunitățile lor.
Este limpede pentru mine că, în actualele condiții, doar o guvernare de orientare social-democrată poate asigura siguranța zilei de mâine.
1 Decembrie 2020
Astăzi este despre inimă, despre trăiri, despre simțiri!
La Televiziunea M9, Ediție specială Ziua Națională a României.
Vă invit să vizionați această emisiune!
1 Decembrie 2020
30 Noiembrie 2020
Prof. dr. Gabriel GURMAN este unul dintre cei mai remarcabili oameni pe care i-am cunoscut. A emigrat din România în Israel în 1972, unde a devenit profesor de anestezie și terapie intensivă la prestigioasa Universitate Ben-Gurion din Beer-Sheva și președinte al Societății de Anestezie din Israel.
Medic, profesor, scriitor în limbile engleză, română sau ebraică, membru în cele mai importante organizații profesionale internaționale, prof. Gurman te captivează de la bun început prin farmec, erudiție, profunzime și umor.
A fost pentru mine un model desăvârșit de profesionist, care a vegheat fiecare etapă a devenirii mele profesionale. A devenit apoi un prieten prețios iar cuvintele sale de apreciere ridică foarte mult standardul de performanță pe care trebuie să îl ating și să îl păstrez.
29 Noiembrie 2020
În luna noiembrie a acestui an, numărul de ordine de protecție împotriva agresorilor domestici a crescut cu 8,2%, comparativ cu aceeași perioada a anului trecut. Cifra reală este însă, cu siguranță, mai mare, multe victime neraportând aceste situații de rușine sau din frică. Această situație va fi, cu siguranță, potențată, în viitor, de criza economică și socială care stă în fața noastră.
Accesul mai facil la centrele de găzduire, asistența promptă a autorităților și suportul emoțional sunt obligatorii. Poate societatea actuală să facă aceste lucruri, eficient?
Statul trebuie să își asume mai eficient răspunderea pentru protecția categoriilor sociale defavorizate!
28 Noiembrie 2020
Prin proiectul Campusului UMFST din Hamburg am demonstrat că putem vorbi, de la egal la egal, cu țările cele mai dezvoltate, că avem de oferit, nu doar de cerut și că, în prezent, cea mai valoroasă resursă de “export” a României este inteligența noastră.
Prof. dr. Jobst NITSCH, director medical la UMCH, cu care am colaborat strâns în acest proiect, mi-a transmis un mesaj de apreciere, nu doar pentru mine dar și pentru România.
27 Noiembrie 2020
De profesorul Alexandru RAFILA mă leagă o veche prietenie. Printre altele, el a susținut Universitatea în candidatura depusă de aceasta pentru înființarea în Târgu Mureș a unei structuri oficiale UNESCO (UNESCO chair) în domeniul E-Sănătate-Securitate-Dezvoltare durabilă, dosar aflat în evaluare internațională.
Avem planuri și proiecte comune, așa încât susținerea lui este o nouă dovadă că privim în aceeași direcție.
26 Noiembrie 2020
La televiziunea M9, în dezbatere cu Andrei Moscviciov, candidat PRO România la Senatul României despre ceea ce ne propunem în mandatele noastre.
25 Noiembrie 2020
Prof. dr. Mark SLEVIN este unul dintre cei mai reputați specialiști la nivel mondial în patologie celulară. Profesor la Manchester Metropolitan University din Marea Britanie, are peste 280 de articole științifice publicate și peste 4000 de citări. Ne cunoaștem și colaborăm de 8 ani în numeroase proiecte. Împreună am demonstrat că știința nu are granițe și poate crea poduri între națiuni.
Mesajul de susținere pe care mi l-a trimis este o dovadă de prietenie pentru mine și apreciere pentru universitate.
25 Noiembrie 2020
Se vorbește deseori despre ce ar trebui făcut pentru a readuce în țară tinerii performanți, care au plecat departe. Ar fi frumos să se întâmple așa, dar știm cu toții că, din păcate, puțini vor reveni, în ciuda unor schimbări care trebuie făcute.
Mai realist este să ne gândim ce avem de făcut pentru ca cei care nu au plecat încă, să nu își mai dorească să plece, iar cei care au plecat, ce pot face de acolo pentru România.
Schimbarea și progresul vin, mai ales din partea tinerilor. Siguranța noastră viitoare se găsește în siguranța lor actuală.
25 Noiembrie 2020
Dacă vorbim despre România frumoasă, pe care cei din afara țării o vorbesc de bine, vorbim și despre studenţii internaționali care devin medici, oriunde în lume, învățând de la profesorii și medicii români.
Un asemenea exemplu este și studentul Arvand MALEKZAD care studiază în Campusul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Hamburg, Germania. El învață acolo nu doar medicină, ci și cultura și civilizația României.
Cred că, în loc să exportăm medici, ar trebui să exportăm cunoaștere (knowledge). Așa căpătăm respect! Așa demonstrăm valoare!
24 Noiembrie 2020
Aristotel spunea despre educație că „trebuie să fie un obiect al supravegherii publice, iar nu particulare”. Ea nu produce bunuri de consum dar formează oameni capabili să producă ulterior aceste bunuri.
Procentul cazurilor la copii și tineri în numărul total de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 a scăzut cu doar 0,1% la 14 zile după închiderea generală a școlilor din România.
Oare a meritat acest procent infim închiderea școlilor, mai ales a celor din ciclurile primar și gimnazial? Eu cred că nu. De aceea, trebuie să vedem în viitor educația, într-un mod diferit!
23 Noiembrie 2020
La Televiziunea M9 vorbind despre educație și sănătate, și politici de stat care trebuie să fie deasupra partidului care este temporar la guvernare.
23 Noiembrie 2020
Prof. univ. dr. William W. AU este combinația perfectă dintre pragmatismul și profesionalismul american și meticulozitatea și perseverența chineză. A fost suficient să ne cunoaștem ca să știm imediat că putem dezvolta numeroase teme comune. Profesor universitar la una dintre universitățile importante din zona Guangdong, Shantou University Medical College, China și de asemenea, profesor la University of Texas Medical Branch, SUA, William W. AU mi-a transmis un mesaj de susținere cu ocazia candidaturii.
Îi mulțumesc și îl simt foarte aproape de România.
21 Noiembrie 2020
Prof. univ. dr. Vasile Boloș, rector al Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș în perioada 1990-2004, a avut amabilitatea să îmi transmită câteva cuvinte de suflet în ajunul alegerilor pentru Parlamentul României. Îi mulțumesc pentru aprecieri și îi întorc gândul bun.
Sprijinul total din partea domniei sale mă bucură şi mă onorează!
18 Noiembrie 2020
La postul de televiziune M9 împreună cu prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății discutând despre pandemia cu COVID-19, despre soluții prezente și viitoare, despre modul în care sistemul medical din România se poate însănătoși.
16 Noiembrie 2020
City TV Târgu Mureș m-a invitat la o discuție privind examenul de rezidențiat care s-a desfășurat în condiții deosebite în acest an dar și despre proiectele și temele pe care le voi aborda în calitate de Senator.
12 Noiembrie 2020
Am fost invitat aseară la Televiziunea M9 la o primă discuție despre intrarea mea în politică, despre subiectele zilei și despre ce vreau să realizez în mandatul de senator 2020-2024 dacă îmi veți acorda votul la alegerile din 6 decembrie.